fredag 18. september 2009

Oslo Graffiti - en bok om graffitiens ånd, som kort fortalt ligger mellom hærverk og det kreativte uttrykk.

Å KUNNE LESE BILDER ER EN VIKTIG KOMPETANSE I VÅR TID.

SMUG lesning på boka Oslo Graffiti:

"(...)boken for de av oss som, med eller uten diagnose, har blitt stemplet som best egnet til å titte på bildene mellom samfunnets stive permer. Du så oss sikkert bakerst i klasserommet ditt rundt 98' - gjerne iført 501, Champion-lue, flekkete SNC-jakke og mørkeblå fingertupper. En estetikk tilsynelatende like tilfeldig som de subtile mesterstykkene vi bestrebet oss på å etterligne - være seg Hets (ALL) eller Rem (ATK); vårt Oslos svar på Carvaggio og Rembrandt(...). Kall oss hva du vil - affilierte, hangarounds, i større eller mindre grad toykids som fant våre idoler blant en broket forsamling noe eldre kids fortrinnsvis tilknyttet områdene rundt t-banelinje fem. Vi var mange, men de som har gjort seg fortjent til å få sin signatur på trykk i den 300 sider tykke boka Oslo Graffiti, er relativt sett veldig få. Hvorfor? Rett og slett fordi det de gjorde var helt enesteånde, selv i internasjonalt perspektiv, og det er naturlig nok ikke veldig mange som utfører enestående gjerninger. Spesielt ikke av den ulovlige sorten, som illustrert i boken forfatteren Ocht i OCHT Forlag, sannsynligvis har brukt flere årsverk på å ferdigstille.

10 år etter graffitiens uoffisielle morgen i Norge (1984), blomstret nemlig frem et miljø så kompromissløst, så hardcore, så stilbevisst at det er vanskelig å finne sidestykke i verden (det var f.eks i Oslo writere først tok i bruk nødbremsene for å lage t-banevogner, da endestasjonene på et tidspunkt var så fullstappet av Security Concept at det var en umulighet å lage dem der). Og boken levner liten tvil om at det er miljøet i og rundt All Crew (All Living Legends) som står i det narrative sentrum, uten at det nødvendigvis berøver andre sentrale aktører noen som helst form for ære, som f.eks Mack og nå avdøde Bits som banet vei for sine ustoppelige etterkommere.

(...) trehundre sider med bilder av den beste, råeste og ikke minst ulovligste graffitien verden har sett i form av boken Oslo Graffiti (...). Når Norges kunsthistorie påny skal forfattes om en femti års tid er det utenkelig at maleriene som figurerte på hovedstadens vegger, tog og t-banevogner rundt milleniumsskiftet ikke vil bli viet en betydelig plass, og med denne utgivelsen er mye av grunnlaget lagt for fremtidens estetikkstudenter."

Orginal tekst her.


BOKEN ER TILGJENGELIG PÅ OSLO KUNSTMATERIELL for 450,-

"Oslo Graffiti 1984-2008" (Ocht forlag, Oslo. ISBN 978-82-998137-0-9)

Bokprosjektet er støttet av Norsk Kulturråd.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer, tanker og andre innspill